Home Panduan Keibubapaan dan Didikan Umur 3-4 tahun Aktiviti harian untuk kanak-kanak 3-4 tahun di rumah

Tweet

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday40
mod_vvisit_counterYesterday0
mod_vvisit_counterThis week40
mod_vvisit_counterLast week0
mod_vvisit_counterThis month40
mod_vvisit_counterLast month0
mod_vvisit_counterAll days6983351

We have: 40 guests online
Your IP: 54.81.53.224
 , 
Today: Nov 21, 2014
 

facebook

Aktiviti harian untuk kanak-kanak 3-4 tahun di rumah PDF
Panduan Keibubapaan dan didikan - Umur 3-4 tahun
Written by Abi   
Sunday, 10 May 2009 16:40
  1. Kanak-kanak berusia 3 hingga 4 tahun gemar melompat, menunggang basikal, bermain bola, menggunakan krayon dan membuat ‘puzzle’.
  2. Biarkan kanak-kanak bermain pasir di dalam baldi. Berikan mereka penyedok, bekas kek, corong dan lain-lain alatan untuk bermain dengan pasir.
  3. Buatkan buih sabun. Campurkan ½ cawan sabun pencuci pinggan cecair dengan ½ liter air. Biarkan kanak-kanak meniup buih dengan menggunakan bekas plastik “vitagen” yang dipotong bahagian bawah. Straw juga boleh digunakan. Biarkan juga kanak-kanak mencuci pinggan mangkuk.
  4. Mereka juga gemar bermain dengan blok dan “lego”. Pastikan saiz mainan tidak membahayakan.
  5. Lubangkan bawah bekas marjerin plastik. Biarkan anak-anak masukkan air dan melihat air menitis keluar perlahan-lahan.
  6. Mereka amat suka melakonkan aksi. Dari sini mereka akan belajar berkongsi dan mengembangkan keupayaan berimaginasi. Wujudkan satu sudut di satu penjuru bilik untuk aktiviti ini seperti satu warong aiskrim, sekolah, balai polis dan sebagainya. Buat seperti anda tidak memerhati mereka. Lagak mereka pasti akan mencuitkan hati.  

 

Comments
Search RSS
Phone Call From Santa Clause  - Aktiviti harian untuk kanak-kanak 3-4 tahun di rum     |173.236.53.xxx |2013-12-04 21:04:07
I was curious if you ever considered changing the layout of your site? Its very
well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in
the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful
lot of text for only having 1 or two pictures. Maybe you could space it out
better?
this website  - Aktiviti harian untuk kanak-kanak 3-4 tahun di rum     |213.184.99.xxx |2013-11-27 13:48:39
Good ? I should definitely pronounce, impressed with your site. I had no trouble
navigating through all the tabs as well as related info ended up being truly
easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in
the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or
anything, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice
task.
Rea Ley  - Aktiviti harian untuk kanak-kanak 3-4 tahun di rum     |188.220.244.xxx |2013-11-14 16:36:15
Ive been getting stretchmarks for a little while now on my thighs and ive been
attempting coco butter but I dont know if its working so how can I dispose of
them.
make up wholesalers  - Aktiviti harian untuk kanak-kanak 3-4 tahun di rum     |78.86.21.xxx |2013-11-13 04:00:00
The way to start a small hair and beauty items store
why am i not losing weight  - Aktiviti harian untuk kanak-kanak 3-4 tahun di rum     |94.195.186.xxx |2013-11-09 07:55:36
I'm interested in doing Weight Watchers. any stories or advice?
diet aids that work  - Aktiviti harian untuk kanak-kanak 3-4 tahun di rum     |5.45.181.xxx |2013-10-03 10:05:00
A) Proportions of protein increases fat and within the diet. The person may
experience diarrhea due to increased fiber content. C) Initially there's a fast
weight reduction. This is partly because of the reduction of glycogen stores and
associated water weight. D) This person could be at a higher threat of heart
disease because of an upsurge in fats, particularly saturated fat and
cholesterol.
learn more here  - Aktiviti harian untuk kanak-kanak 3-4 tahun di rum     |50.54.223.xxx |2013-09-16 15:23:25
wonderful issues altogether, you just gained a new reader. What might you
suggest about your submit that you just made some days in the past? Any sure?
Susie Mcdougal  - Aktiviti harian untuk kanak-kanak 3-4 tahun di rum     |192.157.239.xxx |2013-09-16 11:44:37
Could I use some of the the pic of this website on my health blog? I would of
course link back to the original post.
Michael Minto  - Aktiviti harian untuk kanak-kanak 3-4 tahun di rum     |108.62.71.xxx |2013-09-15 09:23:49
How successful is bio oil at reducing the visibility of silver stretchmarks?
Azalee Holtham  - Aktiviti harian untuk kanak-kanak 3-4 tahun di rum     |93.97.155.xxx |2013-09-13 00:40:33
I have stretch marks on my inner thighs and I've never even had children. And
I've always been skinny my entire life. IOs there a way i can get rid of them
without expensive laser surgerys.
Synthia Busacker  - Aktiviti harian untuk kanak-kanak 3-4 tahun di rum     |50.115.175.xxx |2013-09-12 05:39:43
I am considering starting the New Direction weight loss program which uses
ketosis in order to optimize weight reduction. By doing so and preserving
healthy eating habits, what is the chance of regaining weight. This program is
carefully monitored by nurse practitioners and my family doctor through ekgs and
blood tests.
Christilen Tawin.     |210.186.220.xxx |2013-05-30 23:02:15
Anak-anak memang cepat rasa bosan....
sebab mereka merasakan pengajaran dan
pembelajaran yang tidak menyeronokkan....
Posted image
Anonymous  - orang hebat   |175.140.89.xxx |2013-04-03 04:08:56
kau ni setan kenapa kau buatbeda ni
alienskhbv  - rjydtjktseazkdryj     |115.135.32.xxx |2013-02-13 23:46:10


aahahahahahahahahahah
faiz  - ballphjgfashjl;'k[k     |115.135.32.xxx |2013-02-13 23:44:37
_

fiza  - nak tanya   |115.134.10.xxx |2012-05-22 10:09:17
salam... sya ada ank usia 5 tahun tapi perkembangan pemikiran dia teramat
lambat
kadang-kagang bila mengajar dia x sampai berapa minit dia dah bosan...mcm
mana nak mengatasi...
tolong la kadang2 sampai saya putus asa nak ajar dia...
AbuSyifa'   |175.136.52.xxx |2012-05-23 22:00:04
Assalmkm. Apa yang anak anda lebih perlukan adalah motivasi. Cuba jadikan
pengajaran sesuatu yang menyeronokkannya. Atau cuba cari apa yang ia paling
minat dan bina pendidikannya disekeliling minat tersebut.
noraslena bte kamarnudin  - minat   |60.53.213.xxx |2012-01-02 17:43:34
salam, anak lelaki saya berumur 4 tahun. Dia gemar bermain patung Ultraman.
Macamane nak tarik minat dia suka pada buku?
AbuSyifa'   |175.139.84.xxx |2012-01-03 09:33:36
Masukkan anak Puan ke tadika. Di sana dia akan berjumpa dunia dan kawan-kawan
baru. InsyaAllah secara perlahan-lahan akan dibimbing ke arah permainan yang
memberi kesan paling positif pada perkembangannya.
Azwa  - Ultraman   |118.101.77.xxx |2012-02-24 07:35:18
Salam, just to share, betul apa yang ditulis oleh AbuSyifa', anak sy jg peminat
tegar Ultraman. Patung berbakul2, CD, buku mewarna semuanya ultraman. Bila
hantar ke tadika minatnya berubah. Lebih kepada aktiviti di tadika, mewarna,
menulis, menyanyi.. Tapi ultraman tetap ada cuma berkurang.
nooty girlz  - pergaulan   |202.45.133.xxx |2011-10-04 21:25:25
apakah aktiviti selain daripada yand diayas yang biasanya kita boleh buat dengan
anak yang berumur 4-5tahun.
Pn. Ayu  - My son   |120.139.88.xxx |2011-06-21 09:28:14
Salam...saya nak minta pendapat...anak sulung saya berumur 5 thn lebih. Namum
saya lihat dia mumpunyai bakat dalam melukis...lukisannya hanya menggunakan pen
atau pensil tetapi dia dapat melukis sesuatu objek dengan baik...pada pandangan
pihak puan, apakah peranan saya sebagai ibu untuk mengembangkan lagi bakat anak
saya ini? Terima Kasih. Salam
Abu Syifa'   |175.136.232.xxx |2011-06-21 19:10:44
Assalamualaikum,
Kemahiran melukis merujuk pada perkembangan otak sebelah kanan
yang amat baik. Otak kanan berfungsi untuk kreativiti dan kepintaran abstrak.
Saya cadangkan puan masukkan ke program RIGHT BRAIN training, yang selalunya
melatih menggunakan lukisan atau muzik.
buy *** gold  - ffff     |113.205.180.xxx |2011-06-20 23:29:29
Our website are the reliable world of warcraft power leveling and world of warcraft power leveling and maple story power leveling or rift power leveling
Azwa  - Aktiviti   |203.82.82.xxx |2011-03-17 17:31:41
Assalamualaikum..
Saya ingin mengetahui apa lagi aktiviti yang boleh dijalankan
untuk dan bersama anak-anak yang berumur 3 tahun selain yang dinyatakan di atas.
Setakat ini saya hanya guide anak saya untuk membaca ABC.., mengira 123..,
membaca alif ba ta.. melalui poster2 yg boleh dibeli di kedai2. Saya juga guide
dia untuk mengenal pasti bentuk dan warna yg saya buat sendiri..Aktiviti ini
saya routate. Tetapi anak saya cepat jemu dan seperti ingin melakukan aktiviti
lain.. Apakah tips2 dan aktiviti2 lain yang boleh dijalankan bersama anak2 yang
seusia ini... Terima kasih..
Abie  - Assalamualaikum   |175.139.45.xxx |2011-03-22 07:24:42
Anak-anak mendapat manfaat yang amat banyak ketika bermain bersama kawan-kawan
sebaya. Di sini mereka belajar bergaul, memahami komunikasi, serta bersaing.
Kadang-kadang mereka belajar dengan membuat sendiri sesuatu. Kadang-kadang
dengan menonton bagaimana kawan-kawan mereka melakukannya.
Anonymous   |118.100.48.xxx |2009-07-17 20:28:54
Kanak-kanak belajar melalui bermain. Pembelajaran yang bermakna berlaku terutama
ketika bermain. Menseimbangkan bermain dan belajar ataupun membuat kerja,
menjadi rangka kerja yang penting bagi membentuk kurikulum dan persekitaran
pembelajaran kanak-kanak. Pemahaman guru berkenaan teori-teori perkembangan dan
pembelajaran serta interaksi kanak-kanak dengan guru dan rakan dapat membantu
merancang pembelajaran melalui bermain.
Bermain adalah proses pembelajaran
kanak-kanak untuk memahami sesuatu konsep. Melalui penerokaan dan membina semula
konsep menerusi bermain dapat mengukuhkan kefahaman kanak-kanak terhadap konsep
yang ingin diketahui. Di dalam kelas tadika untuk kanak-kanak berusia 5 dan 6
tahun kanak-kanak bermain untuk membina konsep. Aktiviti pengajaran dan
pembelajaran perlu menyediakan main bercorak konstruktif selain dari bersosial.
Anonymous   |118.100.48.xxx |2009-07-17 20:27:50
Sememangnya kanak-kanak suka bermain kerana dunia kanak-kanak adalah belajar
sambil bermain.
Andi Setiawan  - Tugas Berat 2   |125.167.151.xxx |2009-05-20 22:05:39
Orang tua dituntut bisa menjadi pengayom sekaligus menjadi teman/sahabat bagi
anak. Anak juga butuh tempat curhat dan bercerita tentang mimpi dan pengalaman
dia. Orang tua juga dituntut bisa menanggapi dan menyikapinya dengan gaya
"anak-anak" agar anak-anak mau mendengar dan mengikuti saran2 orang tua.
Andi Setiawan  - Tugas Berat Ortu   |125.167.151.xxx |2009-05-20 22:01:56
Orang tua harus bisa merangsang kreativitas anak,melatih anak berinteraksi
sosial, selain melatih pelajaran2 formal.
Seorang anak jangan sampai hanya bisa
menerima dan menerima, seorang anak harus bisa dan diajarkan mengambil keputusan
sendiri dan diajarkan konsekwensinya jika mengambil suatu keputusan serta
diajarkan untuk menerima konsekwensi tersebut.
Abi   |203.82.79.xxx |2009-05-18 17:20:45
Memang digalakkan untuk melayan imaginasi anak-anak. Karenah mereka melakonkan
dunia orang dewasa adalah sebahagian daripada proses perkembangan minda dan
kepintaran. Sambil bermain tanya soalan-soalan supaya imaginasi mereka
berkembang lebih jauh.
Azzah   |124.13.2.xxx |2009-05-18 09:42:06
Anak saya juga suka berlakon, yg syok tu saya kena jadi supporting artist
lak...hehe. Anak2 mmg menghiburkan.
zaidah  - aksi   |203.82.91.xxx |2009-05-13 07:14:36
betul2 anak saya suka bermain masak2 seolah2 dier seorang ibu....then sometime
bertukar watak plak jadi cam ultraman@ben 10
Only registered users can write comments!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Last Updated ( Sunday, 10 May 2009 16:44 )